Undrer du dig over hvorfor og hvornår du skal vælge henholdsvis en mountainbike og en gravelbike så keep reading

Gravelbike vs. mountainbike

Begge cykler er designet til at køre off road men på forskellige måder. Det handler om hvilket terræn du ønsker at erobre. En gravel bike tager effektiviteten fra en landevejscykel og alsidigheden fra mountainbiken. Den har egenskaberne til at forlænge og forandre din landevejskørsel, da du ikke er betinget af at skulle køre på asfalt. Dækbredden er større end en landevejscykel og du får et bedre greb med det grovere dækmønster. Modsat en mountainbike er der større mulighed for variation i din kørsel, så du ikke kører død i de samme ruter og terræner. Du kan få stillet din nysgerrighed og udforske nye og anderledes ruter på grus. Samtidig har gravelbiken samme sportslige egenskaber som racercyklen, som skaber effektivitet og fart i din kørsel så den også er ideel til hverdagens pendlerture.

Mountainbiken skal du derimod vælge hvis du gerne vil køre i vildere og mere udfordrende terræn, hvor det går op og ned ad bakke og underlaget er mere kuperet. Her er mountainbiken overlegen især når vi kigger på dæk; dækbrede og dækteknologi. De brede dæk giver dig en større kontaktflade, som giver et bedre greb i underlaget og en bedre bremse performance og dækteknologien gør dækkene mere slid- og punkterstærke.  Der er stor forskel på geometrien på en gravelbike og en mountainbike. Mountainbikes er længere for en mere stabil fart i kuperet terræn, kronrørets vinkel er mere jævn/flad hvilket gør at du er mere centraliseret mellem hjulene når du kører i stejlt terræn. Styret er bredere og frempinden er kortere som betyder at du har bedre kraft til at kontrollere sving eller stabilisere cyklen efter hop.

Så vil du ud og køre vildt på singletracks i skoven hvor terrænet er mere kuperet og udfordrende er mountainbiken ideel. Vil du derimod gerne kombinere længere kørsel med varieret terræn er gravelbiken cyklen for dig.

Se cyklen her